Enerji (Erke), bir cisimde bulunan, ortaya bir iş çıkarmaya yarayan güçtür. Bir insanda, bir makinede, dökülen bir suda ve hareket eden bir cisimde her an bir iş yapabilme gücü olduğuna göre, bunlarda belli bir miktarda bir enerji var demektir. Bir cisimdeki enerji miktarı, onun iş yapabilme gücüne eşittir.
Enerji çeşitleri ve kullanma alanları çoktur. Uygarlığın gelişmesi enerji sayesinde olmuştur. Uygarlık geliştikçe enerjiye olan ihtiyacımız da artmaktadır. Enerji sayesinde yemeğimizi pişiriyor, çamaşırlarımızı yıkıyor, tüm işimizi kolaylaştıran araçları kullanabiliyoruz. Artan ihtiyaç dolayısıyla enerji kaynakları da gittikçe azalmaktadır. Bu durum inanları gelecek için düşündürmektedir.
Bugün bütün ulusların en başta gelen sorunlarından en önemlisi enerji sorunudur. Bu nedenle enerji tasarrufu büyük bir önem taşımaktadır.
Yurdumuzda enerji alanında büyük atılımlar yapılmasına rağmen,yine de enerji dar boğazını henüz aşmış değiliz. Bu dar boğazı aşmak, enerji savurganlığının milli ekonomimiz üzerinde yarattığı olumsuz etkileri azaltmak, sorunun daha büyük boyutlara ulaşmasını önlemek amacıyla ocak ayının ikinci pazartesi günüyle başlayan hafta, “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak düzenlenir. Yapılan çalışmalarla enerji savurganlığının önlenmesine çalışılır.
Enerji kaynaklarımızı tutumlu kullanmalıyız. Kaloriferimizi, sobamızı, fırınımızı yakarken israfa kaçmamak; muslukları elektrikleri açık bırakmamak ve suyu tutumlu kullanmak; fazla lamba sayısını azaltmak gibi önlemlerle milli ekonomimize katkıda bulunmalıyız.
Enerji Tasarrufu Neden Önemlidir?
Enerji tasarrufu, her ülke ve millet için büyük önem taşır. Tasarruf, gereksiz tüketimin kısıtlanmasıdır. Kendi ülkemiz Türkiye’yi ele alırsak bir çok konuda enerjiye ihtiyacımız vardır. Enerji türleri ve kullanım alanları çok çeşitlidir. Örneğin ısı enerjisinin kullanım alanı çok geniştir. En basit örnek olarak ısı enerjisi evlerimizi ısıtmakta kullanılır. Ülkemizde son olarak güneş enerjisinden de yararlanılmaya başlanmıştır.
Enerji tasarrufu bir yönden de evimizdeki bütçemize benzer. Ev harcamalarımızı akıllıca, elimizdeki paraya göre ve bir düzen içinde yaparsak rahat eder ve sıkıntı çekmeyiz. Eğer istediğimiz gibi, düşüncesizce elimizdeki parayı harcarsak, elimizdeki para biter ve sıkıntıya gireriz. Enerji tasarrufu da bu olaya benzer. Eğer kullandığımız enerjiyi düşüncesizce harcarsak tükenir. Hayatta sonu olmayan hiç bir şey yoktur.
Enerji tasarrufu, sadece bir gün ve belli bir kesim içinde tartışılacak bir konu değildir. Enerji israfına milletçe savaş açmalıyız. Bu savaş, bize çok şey kazandırabilir. Ülkemizin zenginleşmesindeki en önemli faktörlerden biri enerji tasarrufuna alışmak ve bunu uygulamaktır. Köylüsünden şehirlisine, fakirinden zenginine enerji tasarrufu yapıp ülkemizi zengin ülkeler arasına sokmak hepimizin başlıca görevleri olmalıdır.